Tarta ze szpinakiem i fetą na kruchym cieście

Ambitniejsza wersja tarty ze szpinakiem na cieście francuskim. Polecam przygotowanie domowego kruchego ciasta, gdyż smakuje zdecydowanie inaczej niż ciasto francuskie...

Ciasto:
  • 225g mąki
  • 120g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 szczypty soli
Pozostałe składniki:
  • 250-300g świeżego szpinaku
  • 130g fety
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 rozmącone jajka
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Sposób przygotowania:
  1. Zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 20 min.
  2. W międzyczasie cebulę i czosnek szklimy na maśle.
  3. Dodajemy posiekany szpinak i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Kiedy szpinak będzie miał konsystencję papki dodajemy rozdrobnioną fetę i starty parmezan.
  5. Szpinak odstawić do ostygnięcia i połączyć z jajkami.
  6. Ciasto wyłożyć na formę do tarty i nakłuć widelcem. Można zostawić trochę ciasta do dekoracji.
  7. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć fasolki na fałszywy wypiek.
  8. Piec w 180C około 15 min.
  9. Następnie wyciągnąć fasolki, wyłożyć farsz, udekorować tartę paseczkami z pozostałego ciasta i piec jeszcze około 15min.





5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda,a jakiej średnicy jest forma na tą ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma na zdjęciu ma średnice:

      dno: 23,5 cm
      brzegi: 27,5 cm

      Pozdrawiam

      Usuń