Sos pesto

Zdecydowanie warto pokusić się o pesto domowej roboty. Smakuje zupełnie inaczej niż to kupione w sklepie.  Sos można łączyć z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Poniższy przepis wystarcza na 4 porcje sosu do makaronu.

Składniki:
  • 50g liści bazyli
  • 50g parmezanu
  • 50g orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz




 Sposób przygotowania:
  1. Umyć i osuszyć liście bazylii.
  2. Potrzeć parmezan.
  3. Posiekać drobno ząbki czosnku.
  4. Do blendera lub podobnego urządzenia włożyć listki bazylii, orzeszki pinii, czosnek, dwie łyżki oliwy z oliwek i zmiksować.
  5. Powoli dodawać parmezan, a następnie resztę oliwy z oliwek cały czas miksując.
  6. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Sos można przechowywać w lodówce do 5 dni.


2 komentarze: