Crusty Hard Rolls

Ciepłe bułeczki na śniadanie najlepiej z twarogiem...

Ciasto (na 18 bułek):
  • 780g mąki pszennej
  • 500g letniej wody
  • 15g świeżych lub 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
  • 1 jajko
  • mak, sezam do posypania


 Sposób przygotowania:
  1.  Wymieszać w misce 260g mąki, wodę cukier,drożdże i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  2. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić na około 1h pod przykryciem do wyrośnięcia.
  3. Ponownie zagnieść ciasto i pozostawić na kolejną godzinę.
  4. Z ciasta uformować bułeczki i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
  5. Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypać makiem lub sezamem i naciąć nożem.
  6. Piec w 220C około 18 min.
  7. Po upieczeniu studzić na kratce
Przepis znaleziony na blogu Tatter o chlebie.



1 komentarz:

  1. Przepyszne bułeczki. Zrobiłem takie, tylko bez sezamu/maku. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń