Ciasto (na 18 bułek):
- 780g mąki pszennej
- 500g letniej wody
- 15g świeżych lub 7g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- mak, sezam do posypania
Sposób przygotowania:
- Wymieszać w misce 260g mąki, wodę cukier,drożdże i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić na około 1h pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Ponownie zagnieść ciasto i pozostawić na kolejną godzinę.
- Z ciasta uformować bułeczki i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
- Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypać makiem lub sezamem i naciąć nożem.
- Piec w 220C około 18 min.
- Po upieczeniu studzić na kratce
Przepyszne bułeczki. Zrobiłem takie, tylko bez sezamu/maku. Palce lizać!
OdpowiedzUsuń