Ciasto toffi

Przepyszne ciasto mojej przyjaciółki Karoliny. Trudno się powstrzymać jak czeka w lodówce 24h przed podaniem...

Ciasto
  • 500 g mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 150 g miodu
  • ½ kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem
  • 800g śmietany 30%
  • 2x fix do śmietany (np. Dr Oetkera)
  • cukier waniliowy

Polewa
  • 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (można kupić od razu ugotowaną puszkę)
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie
  • Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i na małym ogniu gotować 3 godz. (najlepiej przygotować wcześniej, aby puszka zdążyła wystygnąć), albo kupić już ugotowaną.
  • Zagnieść ciasto – mąka + cukier puder + cuk. waniliowy + soda + jajka + ciepły miód + margaryna.
  • Podzielić ciasto na 2 równe części. Blachę wysmarować i obsypać mąką. Upiec 2 spody - 200˚C przez 15 min. (ale tak, żeby się zrumieniły).
  • Ubić śmietanę na sztywno. Potem dodać cukier i fix do śmietany. Przełożyć nią placki.
  • Wierzch posmarować toffi i posypać posiekanymi orzechami (ugotowane mleko z puszki dobrze jest wyłożyć najpierw do miseczki i równomiernie wymieszać). I gotowe 

WAŻNE! Ciasto musi być gotowe min. 24h przed podaniem, w przeciwnym razie spody nie zmiękną dostatecznie i ciężko będzie się je kroić. Wyrobione ciasto można również podzielić na 3 części, upiec 3 placki i przełożyć śmietaną 2 razy.



A oto wersja świąteczna:



1 komentarz: