Paluszki pizzowe, nic dodać, nic ująć tylko zajadać najlepiej na gorąco...
Ciasto:
Pozostałe składniki:
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i olejem. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać ciasto. Co najmniej raz pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut po czym ponownie wyrabiać.
- 300g mąki
- 50g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mleka
Pozostałe składniki:
- vegeta do posypania
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i olejem. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać ciasto. Co najmniej raz pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut po czym ponownie wyrabiać.
Z ciasta uformować paluszki. Ułożyć je na blasze posmarowanej olejem. Paluszki posmarować wodą i posypać vegetą. Piec w 250C około 7 min do zarumienienia.
Bardzo pyszne paluszki. Palce lizać. Zjadło by się więcej.
OdpowiedzUsuń