![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4nipNrRUOmnASL_BzV29MmDfXJYvQIbTA7jdv4ycQ8NWN38xWWJbPhY6bBrzKpfNYQSN_115yWIaM-lHdgSsPtplmZHDvQYmpGOQaPqzvsn9jcv_aw69mjgzMeJkXz-S6qduTGcdbWAnb/s320/tofii_Karo_02.jpg)
- 500 g mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 150 g miodu
- ½ kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
- 800g śmietany 30%
- 2x fix do śmietany (np. Dr Oetkera)
- cukier waniliowy
Polewa
- 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (można kupić od razu ugotowaną puszkę)
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie
- Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i na małym ogniu gotować 3 godz. (najlepiej przygotować wcześniej, aby puszka zdążyła wystygnąć), albo kupić już ugotowaną.
- Zagnieść ciasto – mąka + cukier puder + cuk. waniliowy + soda + jajka + ciepły miód + margaryna.
- Podzielić ciasto na 2 równe części. Blachę wysmarować i obsypać mąką. Upiec 2 spody - 200˚C przez 15 min. (ale tak, żeby się zrumieniły).
- Ubić śmietanę na sztywno. Potem dodać cukier i fix do śmietany. Przełożyć nią placki.
- Wierzch posmarować toffi i posypać posiekanymi orzechami (ugotowane mleko z puszki dobrze jest wyłożyć najpierw do miseczki i równomiernie wymieszać). I gotowe
To ostatnio moje ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuń