Paluszki Pizzowe

Paluszki pizzowe, nic dodać, nic ująć tylko zajadać najlepiej na gorąco...

Ciasto:
  • 300g mąki
  • 50g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mleka

Pozostałe składniki:
  • vegeta do posypania







Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i olejem. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać ciasto. Co najmniej raz pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut po czym ponownie wyrabiać.

Z ciasta uformować paluszki. Ułożyć je na blasze posmarowanej olejem. Paluszki posmarować wodą i posypać vegetą. Piec w 250C około 7 min do zarumienienia.

Dobrze pasują do sałatki gyros.



1 komentarz:

  1. Bardzo pyszne paluszki. Palce lizać. Zjadło by się więcej.

    OdpowiedzUsuń