Delikatny barszcz czerwony dla dzieci z jajkiem na twardo lub puree ziemniaczanym.
Składniki:
- mięso wołowe
- 6 buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora (10cm)
- 1 cebula
- kawałek selera
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżeczki cukru
- 1 mała śmietana 18%
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe zalać zimną wodą, pogotować około 30 min i odszumować.
- Dodać pokrojone jarzyny w kostkę. Cebulę wrzucić w całości. Gotować do miękkości około 1,5h.
- Dodać przyprawy i jeszcze chwilę pogotować.
- Wyjąc cebulę, ziele angielski, liść laurowy i zmiksować.
- Śmietanę wymieszać z mąką dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować.
- Podawać z puree ziemniaczanym lub jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz