- 1,5 kg jabłek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. kaszy manny
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 cytryny
- 140g masła
Sposób przygotowania:
- Obrać jabłka, zetrzeć na tarce i pokropić sokiem z połowy cytryny. Można dodać trochę cynamonu.
- Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem łyżką i podzielić na 3 równe części.
- Do okrągłej blaszki wyłożonej papierem wysypać pierwszą część ciasta i wyłożyć połowę jabłek.
- Następnie wysypać drugą część ciasta i resztę jabłek
- Na wierzch wysypać ostatnią część i posypać masłem potartym na tarce.
Pyszne:)
OdpowiedzUsuńI ciekawie się ją robi...
OdpowiedzUsuńja miałam to szczęście spróbować TEJ pysznej szarlotki podanej przez samą Autorkę bloga!!! Było pysznie!:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń