- 65 g masła
- 65 g cukru
- 2 jajka
- 0,25 l mleka
- 30 g drożdży
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
Pozostałe składniki:
- migdały do posypania (płatki lub słupki)
- żółtko do smarowania
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Masło i cukier rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostudzenia. Następnie dodać 2 jajka i wymieszać.
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
- W dużej misce wmieszać mąkę z solą. Dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Dodać masło z cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
- Można ponownie wyrobić ciasto i pozostawić na kolejne 30 min.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki.
- Z wałków zapleść warkocz zaczynając od połowy w obie strony i zalepić końcówki.
- Chałkę ułożyć na blaszce i posmarować z wierzchu żółtkiem z odrobiną wody.
- Migdały wymieszać z woda i cukrem i posypać chałkę.
- Piec w 195C około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz