Składniki:
- pół paczki makaronu do lasagne
- 1 dużą cebulę
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 300g wieprzowiny
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- sól
- pieprz
- czosnek
- ser żółty do posypania
Sos beszamelowy:
- 2 całe jajka
- kubek śmietany 36%
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na patelni.
- Dodać marchew potartą na tarce, wieprzowinę i smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
- Następnie dodać pomidory, koncentrat oraz przyprawy i trochę pogotować na patelni.
- W międzyczasie przygotować sos beszamelowy czyli wymieszać razem jajka, śmietanę, mleko i ser potarty na grubych dziurach.
- W naczyniu żaroodpornym układać kolejno:
- makaron
- sos pomidorowy (1/2)
- sos beszamelowy (1/2)
- makaron
- sos pomidorowy (1/2)
- sos beszamelowy (1/2)
- ser do posypania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz