Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym


Wszyscy u nas w rodzinie uwielbiają sosy, których nigdy nie jest za dużo. W końcu udało mi się uchwycić proporcje, aby nikomu nie brakło ;). Z 400g mięsa wyszło 16 średniej wielkości pulpecików.


Składniki:

  • 400 - 500g mięsa mielonego z indyka
  • 700ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 3 łyki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 kostka rosołowa
  • olej
  • sól, pieprz
  • cukier




Sposób przygotowania:
  1. Cebulkę bardzo drobno posiekać i zeszklić na oleju. 
  2. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę masła, oregano, paprykę i chili. Chwilę podsmażyć i wystudzić.
  3. Do mięsa dodać wystudzoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wyrobić. 
  4. Uformować odpowiedniej wielkości pulpeciki. Przed każdym pulpecikiem warto delikatnie zwilżyć dłonie, aby mięso się nie przyklejało do rąk. 
  5. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć z obu stron pulpeciki.
  6. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5 szklanki wody i dodać do pulpecików. Chwilę pogotować pod przykryciem. Można również użyć ugotowanego rosołu.
  7. Dodać przecier pomidorowy i gotować około 20 min odkryte aby sos zgęstniał i odparował. 
  8. Sos doprawiamy do smaku. Ja dodałam 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano i niedużą łyżeczkę cukru. Można również do sosu dodać trochę chili aby był ostrzejszy.
  9. Podawać z ryżem lub makaronem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz