Wszyscy u nas w rodzinie uwielbiają sosy, których nigdy nie jest za dużo. W końcu udało mi się uchwycić proporcje, aby nikomu nie brakło ;). Z 400g mięsa wyszło 16 średniej wielkości pulpecików.
Składniki:
- 400 - 500g mięsa mielonego z indyka
- 700ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- szczypta chili (opcjonalnie)
- 3 łyki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 kostka rosołowa
- olej
- sól, pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
- Cebulkę bardzo drobno posiekać i zeszklić na oleju.
- Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę masła, oregano, paprykę i chili. Chwilę podsmażyć i wystudzić.
- Do mięsa dodać wystudzoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wyrobić.
- Uformować odpowiedniej wielkości pulpeciki. Przed każdym pulpecikiem warto delikatnie zwilżyć dłonie, aby mięso się nie przyklejało do rąk.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć z obu stron pulpeciki.
- Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5 szklanki wody i dodać do pulpecików. Chwilę pogotować pod przykryciem. Można również użyć ugotowanego rosołu.
- Dodać przecier pomidorowy i gotować około 20 min odkryte aby sos zgęstniał i odparował.
- Sos doprawiamy do smaku. Ja dodałam 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano i niedużą łyżeczkę cukru. Można również do sosu dodać trochę chili aby był ostrzejszy.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz