Barszcz czerwony dla dzieci

Delikatny barszcz czerwony dla dzieci z jajkiem na twardo lub puree ziemniaczanym.


Składniki:

  • mięso wołowe
  • 6 buraków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (10cm)
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 mała śmietana 18%
  • 1 łyżka mąki





Sposób przygotowania:
  1. Mięso wołowe zalać zimną wodą, pogotować około 30 min i odszumować.
  2. Dodać pokrojone jarzyny w kostkę. Cebulę wrzucić w całości. Gotować do miękkości około 1,5h.
  3. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę pogotować.
  4. Wyjąc cebulę, ziele angielski, liść laurowy i zmiksować.
  5. Śmietanę wymieszać z mąką dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować.
  6. Podawać z puree ziemniaczanym lub jajkiem na twardo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz