Świąteczne pierniczki

Przepis na około 70 pierniczków.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 10g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
Lukier:
  • 1 białko
  • 6-9 łyżek cukru pudru 



Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki ciasta poza mlekiem wymieszać razem.
  2. Dodawać powoli mleko zagniatając ciasto. Może się okazać, że nie wykorzystamy całego mleka.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać pierniczki.
  4. Piec w 180C góra-dół około 12 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej silikonowej macie.
  5. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia do następnego dnia i przełożyć do pojemników.
  6. Białko wymieszać z cukrem pudrem na gęstą masę i ozdobić pierniczki. Można wykorzystać również migdały i orzechy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz