Fasolka po bretońsku

Tradycyjna fasolka po bretońsku.

Składniki:
  • 800g fasolki jasiek
  • 60 cm kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka vegety
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • smalec
  • papryka słodka, papryka ostra
  • sól, pieprz



Sposób przygotowania:
  1. Fasolkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i postawiamy na około 12h.
  2. Odlewamy wodę i zalewamy nową.
  3. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki.
  4. Dodajemy kostkę, vegetę, paprykę słodką, ostrą i gotujemy do miękkości około 1h 15 min.
  5. Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na smalcu i dodajemy do fasolki.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy.
  7. Przygotowujemy zasmażkę. Smalec podgrzewamy i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Dodajemy do fasolki.
  8. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i papryką.
  9. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
  10. Najlepiej smakuje po paru dniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz