Składniki:
- 800g fasolki jasiek
- 60 cm kiełbasy
- kawałek wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka vegety
- 1 mały przecier pomidorowy
- 2 łyżki mąki
- smalec
- papryka słodka, papryka ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i postawiamy na około 12h.
- Odlewamy wodę i zalewamy nową.
- Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki.
- Dodajemy kostkę, vegetę, paprykę słodką, ostrą i gotujemy do miękkości około 1h 15 min.
- Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na smalcu i dodajemy do fasolki.
- Dodajemy przecier pomidorowy.
- Przygotowujemy zasmażkę. Smalec podgrzewamy i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Dodajemy do fasolki.
- Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i papryką.
- Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
- Najlepiej smakuje po paru dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz