Składniki:
- 100g papryczek chilli
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
- Wyciągamy nasiona z papryk oraz papryczek chilli i drobno siekamy.
- Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15min.
- Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i dusimy około 10min
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, oliwę oraz przyprawy i chwilę gotujemy.
- Całość miksujemy blenderem.
- Przekładamy do małych słoiczków i wlewamy do każdego na wierzch trochę oliwy.
- Słoiczki pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 130C około 20min.
- Przechowujemy w lodówce.
Na zdjęciu prezent od czytelników który został dobrze wykorzystany. Pięknie dziękuję za niespodziankę :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz