Ostra pasta z chilli

Ostra pasta z chilli na zimę. Możemy ją dodawać do gulaszów, sosów na bazie pomidorów, jajecznicy oraz innych potraw dla zaostrzenia smaku.

Składniki:
  • 100g papryczek chilli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu





Sposób przygotowania:
  1. Wyciągamy nasiona z papryk oraz papryczek chilli i drobno siekamy.
  2. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15min.
  3. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i dusimy około 10min
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, oliwę oraz przyprawy i chwilę gotujemy.
  5. Całość miksujemy blenderem.
  6. Przekładamy do małych słoiczków i wlewamy do każdego na wierzch trochę oliwy.
  7. Słoiczki pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 130C około 20min.
  8. Przechowujemy w lodówce.


Na zdjęciu prezent od czytelników który został dobrze wykorzystany. Pięknie dziękuję za niespodziankę :).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz