Kremówki

Legendarny przepis na kremówki w mojej rodzinie.

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny 250g
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
Składniki na krem: 
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 litr mleka
  • 9 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła


Sposób przygotowania:
  1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce około 1h.
  2. Każdą część rozwałkować i upiec w temperaturze 195C około 25min. Dla ułatwienia można wałkować przez foliową reklamówkę, aby ciasto się nie kleiło.
  3. Podczas pieczenia placków można już zacząć robić krem.
  4. Zagotować 1 litr mleka.
  5. Żółtka z jednym jajkiem i cukrem ubić na gęstą masę.
  6. Dodać mąkę, cukier waniliowy i dalej ubijać.
  7. Dodawać powoli gorące mleko mieszając delikatnie łyżką.
  8. Następnie krem gotować na wolnym ogniu około 10 minut cały czas mieszając, aby się nie przypalił.
  9. Wystudzić krem. Jak będzie już prawie zimny dodać łyżkę masła.
  10. Przełożyć placki kremem i schłodzić w lodówce do następnego dnia. Blaszkę wkładamy do reklamówki i lekko uchylamy. Nie zamykamy całkowicie, aby ciasto za bardzo nie zmiękło tylko było kruche.
  11. Następnego dnia delikatnie kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.
  12. Kremówki przechowujemy w lodówce. Najlepiej zjeść w przeciągu 3 dni, ale nigdy dłużej i tak nie przetrwały. U mnie wyszło 15 kremówek na blaszce wielkości 26x40cm.



3 komentarze: