Składniki na ciasto:
- 300g mąki tortowej
- 1 kostka margaryny 250g
- 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 litr mleka
- 9 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce około 1h.
- Każdą część rozwałkować i upiec w temperaturze 195C około 25min. Dla ułatwienia można wałkować przez foliową reklamówkę, aby ciasto się nie kleiło.
- Podczas pieczenia placków można już zacząć robić krem.
- Zagotować 1 litr mleka.
- Żółtka z jednym jajkiem i cukrem ubić na gęstą masę.
- Dodać mąkę, cukier waniliowy i dalej ubijać.
- Dodawać powoli gorące mleko mieszając delikatnie łyżką.
- Następnie krem gotować na wolnym ogniu około 10 minut cały czas mieszając, aby się nie przypalił.
- Wystudzić krem. Jak będzie już prawie zimny dodać łyżkę masła.
- Przełożyć placki kremem i schłodzić w lodówce do następnego dnia. Blaszkę wkładamy do reklamówki i lekko uchylamy. Nie zamykamy całkowicie, aby ciasto za bardzo nie zmiękło tylko było kruche.
- Następnego dnia delikatnie kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.
- Kremówki przechowujemy w lodówce. Najlepiej zjeść w przeciągu 3 dni, ale nigdy dłużej i tak nie przetrwały. U mnie wyszło 15 kremówek na blaszce wielkości 26x40cm.
Super kremówki !!! Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńPyszne! Mogę je jeść i jeść...
OdpowiedzUsuńNigdy nie przepadałam za kremówkami ale te są wyjątkowe!
OdpowiedzUsuń