Filet z kurczaka z ananasem i żurawiną

Niedzielny obiad bez pośpiechu.

Składniki:
  • 3 filety z kurczaka
  • 3 plasterki ananasa
  • 3 łyżeczki żurawiny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chilli, oregano






Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka lekko rozbijamy i dodajemy posiekany czosnek.
  2. Wklepujemy przyprawy: sól, pieprz, chilli, oregano i odstawiamy na 15min. 
  3. Dodajemy miód, oliwę z oliwek i odstawiamy na co najmniej 1h do lodówki. Najlepiej, aby mięso się marynowało przez całą noc.
  4. Filety z kurczaka smażymy z obu stron na patelni około 7 min z każdej strony..
  5. Na każdego fileta kładziemy plasterek ananasa, sera żółtego i żurawiny do środka ananasa. Po wierzchu posypujemy chilli.
  6. Smażymy chwilę na patelni pod przykryciem, aż ser się rozpuści już nie przewracając na drugą stronę.


1 komentarz: