Bakłażan pieczony z pomidorami

Przystawka z bakłażana na pobudzenie apetytu.

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 60g sera mozarella w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • bazylia, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz





Sposób przygotowania:
  1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. 
  2. Dodać pomidory i chwilę pogotować. Doprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku.
  3. Bakłażana pokroić w plasterki o szerokości około 0,5 cm. Przyprawić solą i ziołami. Podsmażyć na oliwie z obu stron, aż trochę się zarumieni.
  4. Mozarelle potrzeć na tarce.
  5. Do naczynia żaroodpornego włożyć bakłażana, polać sosem pomidorowym i posypać mozarellą.
  6. Piec w temp 190C około 20 min, aż bakłażan zmięknie. Podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz