Składniki:
- 1kg dyni (po obraniu)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek posiekać
- Do garnka wlać olej i podsmażyć czosnek z cebulą.
- Następnie dorzucić dynie i jeszcze chwile podsmażyć.
- Wrzucić ziemniaki i zalać wszystko gorącą, aż warzywa będę przykryte. Nie wlewać za dużo wody ponieważ zupa powinna być dosyć gęsta.
- Kolejno dodać imbir, curry, cukier i sól.
- Gotować około 20 min, aż ziemniaki zmiękną.
- Następnie wszystko zmiksować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli zupa jest za mało gęsta to jeszcze chwilę gotujemy. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni.
Pyszna zupa! Zrobiłam ją w miniony weekend i cała rodzina się nią zachwycała! Świetny przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńHehe, cieszę się, że smakowało. Polecam się na przyszłość :)
OdpowiedzUsuń