Zupa z dyni

Rozgrzewająca zupa z dyni z nutką curry i imbiru.

Składniki:
  • 1kg dyni (po obraniu)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • olej





Sposób przygotowania:
  1. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek posiekać
  2. Do garnka wlać olej i podsmażyć czosnek z cebulą.
  3. Następnie dorzucić dynie i jeszcze chwile podsmażyć.
  4. Wrzucić ziemniaki i zalać wszystko gorącą, aż warzywa będę przykryte. Nie wlewać za dużo wody ponieważ zupa powinna być dosyć gęsta.
  5. Kolejno dodać imbir, curry, cukier i sól.
  6. Gotować około 20 min, aż ziemniaki zmiękną.
  7. Następnie wszystko zmiksować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli zupa jest za mało gęsta to jeszcze chwilę gotujemy. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni.




2 komentarze:

  1. Pyszna zupa! Zrobiłam ją w miniony weekend i cała rodzina się nią zachwycała! Świetny przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hehe, cieszę się, że smakowało. Polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń