Gołąbki z sosem pomidorowym

Jak gołąbki to tylko z przepisu mojej mamy...

Składniki:
  • 70dag zmielonego karczku
  • 1 cebula
  • kapusta włoska
  • 2 woreczki ryżu (200g)
  • smalec
  • sól, pieprz
Sos:
  • 0,5 kostki margaryny
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pierz


Sposób przygotowania:
  1. Cebulkę posiekać i podsmażyć na smalcu.
  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  3. Liście kapusty włoskiej sparzyć przez około 3 min. w osolonym wrzątku, ostudzić, a następnie odciąć zgrubienia na liściach.
  4. Surowe mięso wymieszać z ryżem i cebulką. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Na środek liści nakładać farsz i zawijać (najpierw boki).
  6. Gołąbki układać ciasno w naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty.
  7. Na wierzchu układamy jeszcze pozostałe liście, nakładamy trochę smalcu i polewamy 1/4 szklanki wody.
  8. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy przez 1h.

Przygotowanie sosu:
  1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku.
  2. Margarynę rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę cały czas mieszając.
  3. Następnie wlewamy kostkę rosolową.
  4. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Przygotowanie sosu powinno zająć około 5 min.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz