Składniki:
Sos:
- 0,5 kostki margaryny
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- 1 kostka rosołowa
- sól, pierz
Sposób przygotowania:
- Cebulkę posiekać i podsmażyć na smalcu.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie.
- Liście kapusty włoskiej sparzyć przez około 3 min. w osolonym wrzątku, ostudzić, a następnie odciąć zgrubienia na liściach.
- Surowe mięso wymieszać z ryżem i cebulką. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Na środek liści nakładać farsz i zawijać (najpierw boki).
- Gołąbki układać ciasno w naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty.
- Na wierzchu układamy jeszcze pozostałe liście, nakładamy trochę smalcu i polewamy 1/4 szklanki wody.
- Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy przez 1h.
Przygotowanie sosu:
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku.
- Margarynę rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę cały czas mieszając.
- Następnie wlewamy kostkę rosolową.
- Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowanie sosu powinno zająć około 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz