Risotto z kurczakiem i kukurydzą

Delikatne risotto we włoskim stylu. Sekretem jest oczywiście dobry ryż, który zmienia smak całej potrawy. Pamiętajmy, że risotto wymaga ciągłego pilnowania, aby ryż się nie przypalił. Efekt końcowy rewelacyjny. Polecam wypróbować własną kompozycję z ulubionych składników.  

Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 por
  • 1 żółta papryka
  • 400g ryżu arborio
  • 300g kukurydzy z puszki
  • 80g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 70g parmezanu
  • 15g margaryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • szafran



Sposób przygotowania:
  1. Pora kroimy w talarki, a kurczaka i paprykę w kostkę.
  2. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1,5l gorącej wody.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z margaryną.
  5. Wrzucamy pora, paprykę i bardzo krótko smażymy. 
  6. Następnie dorzucamy kurczaka i smażymy, aż będzie miał złocisty kolor.
  7. Wrzucamy ryż i szafran i smażymy krótko około 2-3min.
  8.  Następnie dolewamy trochę bulionu, mieszamy i czekamy aż wyparuje. Cały proces powtarzamy przez około 20 min cały czas dolewając bulionu i mieszając. Pilnujemy, żeby ryż się nie przypalił. Co jakiś czas kosztujemy czy ryż jest wystarczająco miękki. Jeżeli braknie nam bulionu dolewamy trochę wody.
  9. Gdy ryż już będzie gotowy dodajemy kukurydzę, parmezan, orzeszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz