Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 por
- 1 żółta papryka
- 400g ryżu arborio
- 300g kukurydzy z puszki
- 80g orzeszków ziemnych niesolonych
- 70g parmezanu
- 15g margaryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- szafran
Sposób przygotowania:
- Pora kroimy w talarki, a kurczaka i paprykę w kostkę.
- Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1,5l gorącej wody.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z margaryną.
- Wrzucamy pora, paprykę i bardzo krótko smażymy.
- Następnie dorzucamy kurczaka i smażymy, aż będzie miał złocisty kolor.
- Wrzucamy ryż i szafran i smażymy krótko około 2-3min.
- Następnie dolewamy trochę bulionu, mieszamy i czekamy aż wyparuje. Cały proces powtarzamy przez około 20 min cały czas dolewając bulionu i mieszając. Pilnujemy, żeby ryż się nie przypalił. Co jakiś czas kosztujemy czy ryż jest wystarczająco miękki. Jeżeli braknie nam bulionu dolewamy trochę wody.
- Gdy ryż już będzie gotowy dodajemy kukurydzę, parmezan, orzeszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz