Ziemniaki hasselback

Ciekawy pomysł na ziemniaki pochodzący ze Szwecji. Można podawać jako dodatek do obiadu lub osobno z sosem czosnkowym...

Składniki:
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • opcjonalnie: zioła, czosnek







Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki umyć i osuszyć. 
  2. Ułożyć ziemniaki na łyżce i ponacinać ostrym nożem co 2 mm tak, żeby nie przeciąć do końca.
  3. Pomiędzy plastry ziemniaków można powkładać cieniutkie plasterki czosnku.
  4. Podgrzać oliwę i podsmażyć ziemniaki po kilka minut z każdej strony.
  5. Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego polać jeszcze rozgrzaną oliwą i posolić
  6. Piec w piekarniku w 200C około 1h.
Pomiędzy plastry ziemniaków można powkładać cieniutkie plasterki czosnku. Można również dodać do oliwy ulubione zioła.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz