Placek Pycha

A oto jeden ze specjałów mojej babci Halinki, który wszystkim smakuje...

Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklankę cukru
  • 0,75 kostki margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 budynie (śmietankowy, wisniowy, czekoladowy) 

Pozostałe składniki:
  • 0,75l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 0,5 olejku migdałowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  1. Zagnieść wszystkie składniki ciasta poza budyniem i podzielić na 3 równe części.
  2. Pierwszą części ciasta zagnieść z budyniem czekoladowy w proszku.
  3. Do drugiej części ciasta dodać budyń śmietankowy w proszku.
  4. Do trzeciej części ciasta dodać budyń wiśniowy w proszku.
  5. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i upiec oddzielnie w 190C około 15 min.
  6. Na gotujące mleko wsypać kaszę mannę, ugotować cały czas mieszając i wystudzić. Musi być gęste jak budyń.
  7. Połączyć margarynę, żółtka i cukier puder. Następnie powoli dodawać ostudzony grysik miksując wszystko razem.
  8. Do masy dodać na końcu olejek migdałowy.
  9. Placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Ja daję na spod śmietankowy, w środku wiśniowy, a na wierzchu czekoladowy.
  10. Odstawić do lodówki na minimum 24h, aby ciasto zmiękło.

Uwaga:
Placki można upiec parę dni wcześniej.

3 komentarze:

  1. Autorka przepisu, babcia Halinka zaleca zeby placek po upieczeniu przelozyc masa i niech przez 3 dni lezy w chlodnym miejscu w forku foliowym nie zamknietym szczelnie. Wtedy zmieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano wyborny! Też przymierzamy się żeby taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń