Chilli con carne

Pożywne danie kuchni meksykańskiej...

Składniki:
  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pół paczki przyprawy chilli con carne
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czerwona papryka
  • 0,3l soku pomidorowego
  • 1 wołowa kostka rosołowa
  • 3 liście laurowe
  • 3 puszki pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny



Sposób przygotowania:

  1. Posiekaną cebulę w kostkę podsmażyć z mięsem na oliwie z oliwek w pięciolitrowym garnku.
  1. Dodać posiekane czosnek, papryczkę chilli i czerwoną paprykę. Smażyć przez 5 minut mieszając.
  1. Kostkę rosołową rozpuścić z przyprawą chilli con carne, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu w pół szklanki gorącej wody. Dodać liście laurowe.
  2. Tak przygotowanym wywarem zalać składniki smażące się w garnku i gotować 5 min pod przykryciem.
  1. Dodać pomidory z puszki, sok pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę i gotować pod przykryciem przez 20 min na małym ogniu.
  2. Mąkę ziemniaczaną z łyżeczką soli rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody i wlewać powoli do garnka ciągle mieszając.
  1. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i gotować 5 min.
  2. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Podawać ze świeżym gorącym pieczywem (np. Crusty Hard Rolls), najlepiej następnego dnia.

1 komentarz: