- 300g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- pół paczki przyprawy chilli con carne
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czerwona papryka
- 0,3l soku pomidorowego
- 1 wołowa kostka rosołowa
- 3 liście laurowe
- 3 puszki pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Kostkę rosołową rozpuścić z przyprawą chilli con carne, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu w pół szklanki gorącej wody. Dodać liście laurowe.
- Tak przygotowanym wywarem zalać składniki smażące się w garnku i gotować 5 min pod przykryciem.
- Dodać pomidory z puszki, sok pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę i gotować pod przykryciem przez 20 min na małym ogniu.
- Mąkę ziemniaczaną z łyżeczką soli rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody i wlewać powoli do garnka ciągle mieszając.
- Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i gotować 5 min.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać ze świeżym gorącym pieczywem (np. Crusty Hard Rolls), najlepiej następnego dnia.
pyszne:)
OdpowiedzUsuń