Muffinki z jagodami i kruszonką

Przepyszne muffinki, którymi ugościli mnie Ania i Marcin...

Ciasto:
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 175g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mleka
  • 90ml oleju
  • mrożone jagody lub borówki
  • 1 banan
Kruszonka:
  • 2 kopiate łyżki masła
  • 3 kopiate łyżki cukru
  • 3 kopiate łyżki maki


Sposób przygotowania:
  1. Jajko ubić z cukrem.
  2. Dodać mleko, olej i wymieszać.
  3. Wymieszać pozostałe sypkie produkty: mąka, proszek, soda, cukier waniliowy i połączyć z resztą ciasta.
  4. Zagnieść kruszonkę z masła, cukru i mąki.
  5. Wyłożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki.
  6. Wrzucić plasterek banana.
  7. Wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości foremki.
  8. Nałożyć jagody i kruszonkę.
  9. Piec w 180C około 20 min.

1 komentarz: