Szarlotka sypana

Szarlotka sypana czyli co można zrobić z dużą ilością jabłek w domu...

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 cytryny
  • 140g masła


Sposób przygotowania:
  1. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce i pokropić sokiem z połowy cytryny. Można dodać trochę cynamonu.
  2. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem łyżką i podzielić na 3 równe części.
  3. Do okrągłej blaszki wyłożonej papierem wysypać pierwszą część ciasta i wyłożyć połowę jabłek.
  4. Następnie wysypać drugą część ciasta i resztę jabłek
  5. Na wierzch wysypać ostatnią część i posypać masłem potartym na tarce.
Piec w 175C około 60 min.





4 komentarze:

  1. ja miałam to szczęście spróbować TEJ pysznej szarlotki podanej przez samą Autorkę bloga!!! Było pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń