Pieczeń ze śliwką

Zastanawiałam się czy potrafię. Wyszło przepyszne i zniknęło szybciej niż przewidywałam...

Składniki:
  • schab w kawałku
  • suszone śliwki (około 10)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 mała śmietana 18%
  • vegeta
  • czosnek w proszku





Sposób przygotowania:
  1. Wzdłuż mięsa zrobić dziurę na wylot niedużym wąskim nożem i włożyć do środka śliwki.
  2. Posypać obficie vegetą i czosnkiem z obu stron i odstawić na min godzinę.
  3. Margarynę rozgrzać w garnku. Włożyć mięso i podsmażyć z obu stron.
  4. Następnie nałożyć śmietanę na mięso.
  5. Dolać wody do 3/4 wysokości mięsa.
  6. Piec w piekarniku w temperaturze 200C przez 2h. Co pół godziny przewracać na drugą stronę i dolewać wody jeżeli za dużo wyparowało.





1 komentarz: