Biszkopt z owocami

Coś słodkiego na upalne dni...

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kwaśny dżem: agrestowy lub porzeczkowy
  • owoce: maliny lub truskawki
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
  • pół puszki mleczka skondensowanego niesłodzonego


Upiec niewysoki biszkopt:
Ubić pianę z białek. Potem dodawać kolejno cukier, żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Piec około 15 min w 195C. Gdy biszkopt wystygnie przełożyć na blaszkę spodem do góry. Nasączyć biszkopt herbatą (niecałe pół szklanki) z kieliszkiem wódki, aby nie był suchy. Następnie położyć warstwę dżemu.



Ptasie mleczko:
Rozpuścić 1 galaretkę w 0,25l zagotowanej wody i ostudzić. Ubić mikserem mleczko schłodzone uprzednio w lodówce. Mleczko powinno mocno narosnąć. Dodać wystudzoną galaretkę i zmiksować z mleczkiem. Wylać pianę do formy. W połowie lania dorzucić owoce.


Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Gotowe do zjedzenie po około 2h.



1 komentarz: