Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kwaśny dżem: agrestowy lub porzeczkowy
- owoce: maliny lub truskawki
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
- pół puszki mleczka skondensowanego niesłodzonego
Upiec niewysoki biszkopt:
Ubić pianę z białek. Potem dodawać kolejno cukier, żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Piec około 15 min w 195C. Gdy biszkopt wystygnie przełożyć na blaszkę spodem do góry. Nasączyć biszkopt herbatą (niecałe pół szklanki) z kieliszkiem wódki, aby nie był suchy. Następnie położyć warstwę dżemu.
Ptasie mleczko:
Rozpuścić 1 galaretkę w 0,25l zagotowanej wody i ostudzić. Ubić mikserem mleczko schłodzone uprzednio w lodówce. Mleczko powinno mocno narosnąć. Dodać wystudzoną galaretkę i zmiksować z mleczkiem. Wylać pianę do formy. W połowie lania dorzucić owoce.
Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Gotowe do zjedzenie po około 2h.
wyglada swojsko :)
OdpowiedzUsuń