Ogórki w zalewie musztardowej

Chrupiące ogórki w ostrej zalewie musztardowej.

Składniki:
  • ogórki średniej wielkości
  • koper
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • musztarda sarepska
Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru 





 Sposób przygotowania:
  1. Składniki zalewy zagotować i schłodzić. Dodać 5 łyżek musztardy i dobrze wymieszać.
  2. Do każdego słoika włożyć koper, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Ogórki pokroić na ćwiartki i ułożyć ciasno w słoikach. Można również obrać ze skórki wtedy będą bardzie miękkie.
  4.  Zalać ogórki zalewą i pasteryzować 3-5 min od zagotowania.
  5. Słoiki otwierać najwcześniej po tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz