Chrupiący kurczak w płatkach kukurydzianych.

Soczysty kurczak w chrupiącej panierce.

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 6 garści płatków kukurydzianych
  • mąka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka




Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka pokroić na kawałki, zalać mlekiem i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia wyciągnąć kawałki kurczaka z mleka i jeszcze raz przyprawić solą, pieprzem i papryką.
  3. Panierować kolejno w mące, jajku i pokruszonych płatkach kukurydzanych.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
  5. Po usmażeniu położyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  6. Podawać z ulubionymi sosami lub ketchupem. Można również upiec kawałki w piekarniku 200C przez15 min.




1 komentarz: