Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 6 garści płatków kukurydzianych
- mąka
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić na kawałki, zalać mlekiem i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wyciągnąć kawałki kurczaka z mleka i jeszcze raz przyprawić solą, pieprzem i papryką.
- Panierować kolejno w mące, jajku i pokruszonych płatkach kukurydzanych.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
- Po usmażeniu położyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Podawać z ulubionymi sosami lub ketchupem. Można również upiec kawałki w piekarniku 200C przez15 min.
Lepsze niż KFC! (a tamte są wyśmienite)
OdpowiedzUsuń