- 600g mąki
- 300g masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- dżem agrestowy
Sposób przygotowania:
- Zagnieść wszystkie składniki ciasta poza dżemem.
- Podzielić ciasto na 2 części i schłodzić w lodówce co najmniej 15 min.
- Wyjąc pierwszą część ciasta i podzielić na 4 kawałki.
- Rozwałkować każdy kawałek ciasta i podzielić na 8 części jak na zdjęciu.
- Na każdy kawałek nakładać niewielką ilość dżemu i zwijać od zewnątrz do środka.
- Skleić rogi i uformować kształt rogalika.
- Ułożyć na blaszce w odstępach ponieważ rogaliki jeszcze urosną podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 195C około 14min.
- Z podanej proporcji wychodzą około 64 rogaliki.
- Rogaliki można posypać cukrem pudrem po wystygnięciu.
Pyszne że aż palce lizać!!! Polecam
OdpowiedzUsuńPyszne że aż palce lizać!!! Polecam
OdpowiedzUsuń