Rogaliki z dżemem

Kruche rogalik z dżemem na drugie śniadanie.

Składniki:
  • 600g mąki
  • 300g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • dżem agrestowy




 Sposób przygotowania:
  1. Zagnieść wszystkie składniki ciasta poza dżemem.
  2. Podzielić ciasto na 2 części i schłodzić w lodówce co najmniej 15 min.
  3. Wyjąc pierwszą część ciasta i podzielić na 4 kawałki.
  4. Rozwałkować każdy kawałek ciasta i podzielić na 8 części jak na zdjęciu.
  5. Na każdy kawałek nakładać niewielką ilość dżemu i zwijać od zewnątrz do środka. 
  6. Skleić rogi i uformować kształt rogalika.
  7. Ułożyć na blaszce w odstępach ponieważ rogaliki jeszcze urosną podczas pieczenia.
  8. Piec w temperaturze 195C około 14min.
  9. Z podanej proporcji wychodzą około 64 rogaliki.
  10. Rogaliki można posypać cukrem pudrem po wystygnięciu.




 

2 komentarze: