Domowa Chałka

Dla tych co lubią słodkie śniadania...

Ciasto:
  • 65 g masła
  • 65 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,25 l mleka
  • 30 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Pozostałe składniki:
  • migdały do posypania (płatki lub słupki)
  • żółtko do smarowania
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
  1.  Masło i cukier rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostudzenia. Następnie dodać 2 jajka i wymieszać.
  2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
  3. W dużej misce wmieszać mąkę z solą. Dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Dodać masło z cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  5. Można ponownie wyrobić ciasto i pozostawić na kolejne 30 min.
  6. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki.
  7. Z wałków zapleść warkocz zaczynając od połowy w obie strony i zalepić końcówki.
  8. Chałkę ułożyć na blaszce i posmarować z wierzchu żółtkiem z odrobiną wody.
  9. Migdały wymieszać z woda i cukrem i posypać chałkę.
  10. Piec w 195C około 30 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz