- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2,75 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika
Na polewę:
- 0,25 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- trochę wody
Sposób przygotowania:
- Margarynę, miód, cukier i mleko rozpuścić i ostudzić.
- Następnie miksować dodając stopniowo jajka , mąkę, sodę i przyprawę do piernika.
- Wkładać do piekarnika nagrzanego do 110C.
- Piec 40 min w temperaturze 190C.
- Podczas pieczenia przygotować polewę czekoladową. Rozpuścić margarynę, cukier, wodę i kakao.
- Na piernika nakładać gorącą polewę czekoladową od razu po wyciągnięciu z pieca, aby wsiąknęła w głąb placka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz