Piernik

Piernik z polewą czekoladową na osłodzenie zimowych dni...

Na ciasto:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2,75 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika

Na polewę:
  • 0,25 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • trochę wody


Sposób przygotowania:
  1. Margarynę, miód, cukier i mleko rozpuścić i ostudzić.
  2. Następnie miksować dodając stopniowo jajka , mąkę, sodę i przyprawę do piernika.
  3. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 110C. 
  4. Piec 40 min w temperaturze 190C.
  5. Podczas pieczenia przygotować polewę czekoladową. Rozpuścić margarynę, cukier, wodę i kakao.
  6. Na piernika nakładać gorącą polewę czekoladową od razu po wyciągnięciu z pieca, aby wsiąknęła w głąb placka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz