Lasagne po bolońsku

Tradycyjna lasagne po bolońsku nie tylko we Włoszech...

Składniki:
  • pół paczki makaronu do lasagne
  • 1 dużą cebulę
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 300g wieprzowiny
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • ser żółty do posypania

Sos beszamelowy:
  • 2 całe jajka
  • kubek śmietany 36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki żółtego sera

Sposób przygotowania:
  1. Posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na patelni.
  2. Dodać marchew potartą na tarce, wieprzowinę i smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
  3. Następnie dodać pomidory, koncentrat oraz przyprawy i trochę pogotować na patelni.
  4. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy czyli wymieszać razem jajka, śmietanę, mleko i ser potarty na grubych dziurach.
  5. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno:
    • makaron
    • sos pomidorowy (1/2)
    • sos beszamelowy (1/2)
    • makaron
    • sos pomidorowy (1/2)
    • sos beszamelowy (1/2)
    • ser do posypania 
Piec 40min w temperaturze 200C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz